Szukaj

Miasto
Region
Wybierz kategorię
%string_wybierz_oferte_specjalna%
Cena / Os (PLN)

od

do

REKLAMA

Ostatnio komentowane

Najpopularniejsze artykuły

Ekstrakt z pestek grejpfruta i jego kosmetyczne właściwości

Każda posiadaczka cery tłustej wie jak trudna jest jej pielęgnacja. Wiele kosmetyków nie radzi sobie z problematyczną skórą, dlatego warto zwrócić się w stronę natury. Jedną z takich dobroczynnych substancji jest ekstrakt z pestek grejpfruta - poznajmy więc jej właściwości.

Właściwości grejpfruta znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce - szczególnie cenią je osoby dbające o dobry stan skóry. By uniknąć niedoskonałości warto sięgnąć szczególnie po ekstrakt otrzymywany z pestek tego cytrusa!

 

Poznaj właściwości kosmetyczne grejpfruta i innych owoców cytrusowych, wejdź:
Grejpfrut i jego kosmetyczne właściwości
Ananas w kosmetyce
Cytryna i jej kosmetyczne właściwości

 

Ekstrakt z pestek grejpfruta -  właściwości


Ekstrakt z pestek grejpfruta jest substancją o szerokich właściwościach, które sprawdzają się zarówno w walce z bakteriami i wirusami, jak też w trosce o młody wygląd skóry. Dzięki obecności polifenoli oraz antyoksydantów cera tłusta przestaje być problemem wielu kobiet!

Sprawdź jak dbać o tłustą cerę, zobacz: Pielęgnacja tłustej cery

Wyciąg z pestek owocu, dzięki obecności naturalnej witaminy C, działa na skórę odprężająco i tonizująco, wzmacniając przy okazji słabe naczynka krwionośne. Nie sposób też przecenić działania tej witaminy na niedoskonałości cery. Po kosmetyki zawierające ekstrakt z pestek grejpfruta powinny sięgać osoby mające trądzik różowaty - dzięki obecności olejku grejpfrutowego w preparacie podrażnienia łatwiej się goją a już istniejące blizny rozjaśniają.

Poznaj kosmetyczne zastosowanie witaminy C, wejdź: Witamina C i jej kosmetyczne właściwości

Nie tylko skóra twarzy doceni właściwości olejku - sprawdzi się on świetnie do pielęgnacji włosów oraz jako środek wspomagający walkę z łupieżem!

Ekstrakt działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, zwalczając kilkaset różnych typów wirusów i bakterii. Można go więc stosować podczas kąpieli stóp w celu ich odświeżenia, jak również jako substancję usuwającą potliwość stóp.

Jeśli potliwość stóp jest dużym problemem warto skorzystać z dobrodziejstw podologii. Dowiedz się więcej, wejdź: Podologia kosmetyczna, co to jest?

 

Ekstrakt z pestek grejpfruta -  zastosowanie


Podstawowym zastosowaniem ekstraktu z pestek grejpfruta dla cery trądzikowej będzie jej dogłębne oczyszczenie. Wystarczy zwilżyć twarz ciepłą wodą, zaaplikować na dłonie dwie krople ekstraktu a następnie wcierać w twarz wykonując okrężne ruchy. Na koniec trzeba dokładnie spłukać wodą skórę. Uwaga! Po zabiegu może pojawić się uczucie mrowienia.

Poznaj inne zabiegi odpowiednie dla cery trądzikowej, zobacz: Zabiegi dla cery trądzikowej

Rozcieńczony wyciąg z pestek grejpfruta warto stosować także do miejscowego przemywania niedoskonałości. Do wody należy dodać ekstrakt w proporcji: kropla substancji na łyżkę wody. Roztworem tym trzeba dwa razy dziennie przemywać newralgiczne miejsca.

Ekstrakt sprawdzi się również jako dodatek do szamponu do mycia włosów. Wystarczy dodać dwie krople olejku do porcji kosmetyku, który następnie dokładnie rozprowadzimy na wilgotnych włosach. Tak wzbogacony szampon trzeba zostawić na kosmykach przez dwie minuty, a dopiero później bardzo dobrze spłukać.

Szukasz odpowiedniego szamponu do włosów? Wejdź i zobacz:
Szampon L'Oreal Professionnel Vitamino Color Shampooing

Szampon do włosów suchych i łamliwych Farmona Radical
Szampon nadający objętość Farmona Radical

autor: Katarzyna Błasik

  • Podobne artykuły
Dodaj komentarz

Treść komentarza:

Imię: Miasto: kod: Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie

dodaj komentarz i zarejestruj mnie



  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • W
  • Z
  • Ś
  • Ż
Copyright (c) by NOCOWANIE.PL Sp. z o.o. 2010-2017