Szukaj

Miasto
Region
Wybierz kategorię
%string_wybierz_oferte_specjalna%
Cena / Os (PLN)

od

do

REKLAMA

Ostatnio komentowane

Najpopularniejsze artykuły

Irydoidy i ich kosmetyczne właściwości

Dzisiaj już prawie każda świadoma konsumentka wie co to są parabeny, jakich konserwantów unikać i co wchodzi w skład kremu. Nadal jednak bardzo mało wiemy o tym, jak działają poszczególne naturalne, i bardzo ostatnio modne, związki. W kosmetyce są one wykorzystywane o wiele dłużej, więc warto poznać ich wpływ na naszą urodę. Poznajmy więc irydoidy i ich kosmetyczne właściwości.

Co to są za związki


Irydoidy to grupa organicznych związków chemicznych,  należących do terpenów. Dzielimy je na związki proste i złożone (glikozydowe, estrowe i dimeryczne). Właściwości irydoidów mają szerokie zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i kosmetyce.

 

Zobacz działanie innych naturalnych substancji wykorzystywanych w kosmetyce, wejdź:

Alantoina w kosmetyce

Ceramidy w kosmetyce

Garbniki w kosmetyce

 

Działanie lecznicze


Do najbardziej znanych kierunków działania irydoidów w lecznictwie należy:

- działanie antybiotyczne
- działanie przeciwzapalne
- działanie uspokajające
- działanie przeciwgrzybicze
- wzmaganie wydzielania soku żołądkowego


Ogólne kierunki działania w kosmetyce


Irydoidy od dawna są wykorzystywane w kosmetyce. Oto najpopularniejsze kierunki działania irydoidów:

- działanie ściągające
- działanie przeciwzapalne
- przyspieszanie gojenie ran
- likwidowanie obrzęków

 

Doskonałym zabiegiem likwidującym obrzęki jest drenaż limfatyczny zobacz jak powinien wyglądać i wejdź: Drenaż limfatyczny

 

Sprawdź ofertę tego zabiegu w największych miastach:

Drenaż limfatyczny w Gdańsku

Drenaż limfatyczny w Katowicach

Drenaż limfatyczny w Poznaniu


Gdzie ich szukać


1. Liść babki lancetowatej – działa bakteriostatycznie, wykrztuśnie, przeciwkaszlowo, wspomaga leczenie wrzodów żołądka. W kosmetyce wykorzystywana jest do leczenia stanów zapalnych skóry oraz ze względu na działanie ściągające.

2. Ziele świetlika – w lecznictwie stosowany jest w stanach zapalnych spojówek. W kosmetyce natomiast wykorzystuje się jego działanie przeciwzapalne i likwidujące obrzęki, ze względu na to wchodzi w skład kosmetyków do pielęgnacji i demakijażu oczu.

 

Dowiedz się więcej o demakijażu i wybierz odpowiedni dla siebie preparat. Zobacz: Płyn micelarny a mleczko do demakijażu

3. Kocimiętka – leczenie biegunek, działanie bakteriostatyczne i uspokajające.

autor: Izabela Moskal

  • Podobne artykuły
Dodaj komentarz

Treść komentarza:

Imię: Miasto: kod: Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie

dodaj komentarz i zarejestruj mnie



  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • W
  • Z
  • Ś
  • Ż
Copyright (c) by NOCOWANIE.PL Sp. z o.o. 2010-2017