Jojoba a tak naprawdę olejek z jojoby to ciekły wosk pochodzący z Meksyku. W kosmetyce jest wykorzystywany ze względu na swoje podobieństwo do olbrotu oraz zawartość silnie natłuszczającego palmitynianu cetylu i skwalenu naturalnego składnika płaszcza lipidowego naszej skóry.
Olejek jojoba - nawilżanie skóry
Jednym z problemów z którymi musi sobie radzić nasza skóra jest TEWL czyli przez-naskórkowa utrata wody. Od zawartości wody zależy stan naszej skóry - jeśli jest jej dużo staje się ona nawilżona i gładka, a kiedy zaczyna jej brakować jest wiotka i przesuszona. Olejek jojoba obniża ten czynnik i wzmacnia cement międzykomórkowy. Bardzo dobrze się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy na skórze.
Olejek jojoba - regulacja poziomu sebum
Olejek jojoba swoim składem przypomina ludzkie sebum, dzięki czemu jest bardzo pomocny. Jeśli skóra cierpi na niedobór sebum, staje się przesuszona, wiotka i szybciej się starzeje. Niestety nadmiar sebum jest również szkodliwy, bowiem skóra staje się tłusta i pojawiają się wypryski Tutaj olejek jojoba również będzie nam pomocny - zahamuje wydzielanie łoju, a skóra znowu stanie się odpowiednio nawilżona i natłuszczona.
Olejek jojoba - wygładzanie skóry
Olejek jojoba nie tylko wzmacnia skórę i reguluje jej natłuszczenie, ale także znakomicie ją wygładza. Regularnie stosowany pozwala dłużej cieszyć się gładką i pozbawioną zmarszczek skórą, a także zapobiega powstawaniu nieestetycznych rozstępów.
Olejek jojoba jak naturalny filtr ochronny
Co ciekawe olejek jojoba jest również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Jego SPF wynosi 4, a dzięki niemu nie tylko unikniemy oparzenia słonecznego ale również nasza opalenizna będzie mieć ładniejszy kolor.
Olejek jojoba - właściwości
Trądzik - olejek jojoba reguluje wydzielanie sebum, łagodzi stany zapalne i działa antybakteryjnie.
Łuszczyca - działa łagodząco, przeciwzapalnie i nawilżająco.
Łupież - nawilża skórę głowy, działa przeciwzapalnie, redukuje istniejący łupież i zapobiega jego nawrotom.
Poparzenia słoneczne - działa łagodząco i przynosi ulgę poparzonej skórze.
Łamliwe paznokcie - kruche i słabe paznokcie to problem wielu kobiet. Olejek jojoba regularnie wmasowywany w płytkę paznokciową wzmacnia ją i odżywia, a paznokcie są mocniejsze i przestają się łamać.
Ulga dla wrażliwej skóry - osoby o wrażliwej skórze wiedzą jak trudna jest ona w pielęgnacji. Niewłaściwy kosmetyk, słońce czy mróz i już odczuwamy pieczenie, swędzenie a skóra robi się czerwona. Dlatego tak ważne są preparaty nie tylko bardzo łagodne ale i przynoszące ulgę dla takiej skóry. Takim właśnie naturalnym składnikiem jest olejek jojoba, a ponieważ nie zawiera toksycznych związków jest bardzo bezpieczny dla skóry.
Olejek jojoba - dlaczego warto?
Kosmetyków na bazie olejku jojoba jest mnóstwo. Kremy, balsamy, mleczka, lotiony a nawet płyny do kąpieli i... perfumy! Tak właśnie, olejek ten jest nośnikiem dla wielu perfum. Nie brakuje go też w salonach kosmetycznych. Do najpopularniejszych zabiegów z jego udziałem należą maseczki i masaże Maseczka z dodatkiem olejku jojoba świetnie wygładzi twarz i nada jej elastyczność i gładkość.
Masaże - są relaksem i ukojeniem dla naszego całego ciała. Skóra po takim zabiegu jest zrelaksowana, odżywiona i jedwabiście gładka.
autor: Izabela Moskal





