Szukaj

Miasto
Region
Wybierz kategorię
%string_wybierz_oferte_specjalna%
Cena / Os (PLN)

od

do

REKLAMA

Ostatnio komentowane

Najpopularniejsze artykuły

Kwas oleinowy w kosmetyce

Kwas oleinowy to jeden z tradycyjnych składników kosmetycznych. Od wielu lat jest niezastąpiony przy produkcji kosmetyków a jego właściwości są doceniane już od dawna.

1. Kwas oleinowy - właściwości


- ma kolor jasnożółty
- jest cieczą
- w kontakcie z powietrzem utlenia się
- nie rozpuszcza się w wodzie
- jest kwasem nienasyconym
- jest kwasem typu omega-9
- występuje zarówno w tłuszczach roślinnych jak i zwierzęcych.

 

2. Źródła kwasu oleinowego


- oliwa z oliwek
- tran
- smalec
- łój
- avocado
- olej rzepakowy
- tuńczyk
- sardynki.

 

3. Kwas oleinowy zastosowanie


- zmiękczanie naskórka
- wygładzanie skóry
- nawilżanie skóry
- jest emolientem
- stosowany jest do wyrobu mydeł, kremów, balsamów do ciała, mleczek, lotionów.

 

4. Emolienty


Wspomniałam już, że kwas oleinowy należy do emolientów. Związki te trwale nawilżają skórę.
W kosmetyce znalazły zastosowanie z następujących powodów:
- nawilżają skórę na długi czas
- wygładzają skórę
- chronią skórę przed utratą wody
- regenerują skórę
- uzupełniają płaszcz lipidowy na powierzchni skóry.


Emolienty występują w postaci:
- kremów
- maści
- lotionów
- balsamów
- płynów do kąpieli
- żeli do mycia.

 

Zobacz jakie zastosowanie mają inne kwasy wykorzystywane w kosmetyce:

Kwas salicylowy w kosmetyce

Kwas stearynowy w kosmetyce

Kwas glikolowy w kosmetyce

 

autor: Izabela Moskal

  • Podobne artykuły
Dodaj komentarz

Treść komentarza:

Imię: Miasto: kod: Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie

dodaj komentarz i zarejestruj mnie



  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • W
  • Z
  • Ś
  • Ż
Copyright (c) by NOCOWANIE.PL Sp. z o.o. 2010-2017