Szukaj

Miasto
Region
Wybierz kategorię
%string_wybierz_oferte_specjalna%
Cena / Os (PLN)

od

do

REKLAMA

Ostatnio komentowane

Najczęściej komentowane

Najpopularniejsze artykuły

Kwas pirogronowy w kosmetyce

Kwas pirogronowy jest alfa-ketonokwasem występującym w jabłkach, sfermentowanych owocach i occie. W stężeniu poniżej 50% i pozostawiony około minuty na skórze daje świetny efekt - jaki? Przekonajcie się sami.


Kwas pirogronowy - zastosowanie

 

Kwas pirogronowy kiedy zostaje zastosowany w większym stężeniu i pozostawiony na  dłuższy okres czasu dochodzi do penetracji na poziomie warstwy brodawkowatej skóry właściwej. Na poziomie naskórka kwas pirogronowy działa przeciwzaskórnikowo, rozjaśnia, poprawia koloryt skóry, działa antybakteryjnie i zmniejsza grubość warstwy rogowej.
Na poziomie skóry właściwej pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny czyli włókien odpowiedzialnych za młody wygląd skóry.

 

Kwas pirogronowy ale dla kogo?


Wskazania do peelingu pirogronowego są następujące:


- trądzik w fazie aktywnej
- trądzik różowaty
- łojotok
- blizny potrądzikowe
- hiperpigmentacje pozapalne
- melasma
- fotostarzenie skóry
- zmarszczki
- rogowacenie przymieszkowe.

 

Kwas pirogronowy a wydzielanie sebum


Kwas pirogronowy działa sebostatycznie czyli hamuje nadmiar wydzielania sebum. Jest to bardzo ważne zwłaszcza u osób z cerą tłustą i trądzikową. Kiedy skóra non stop świeci się i jest zanieczyszczona potrzeba nam środka o silnym działaniu.
Nadmiar sebum to idealne środowisko do rozwoju wielu bakterii w tym Corynabacterium acnes czyli odpowiedzialnych za zmiany trądzikowe

 

Kwas pirogronowy działa komedolitycznie


To śmieszne sformułowanie określa działanie przeciwzaskórnikowe. Chyba tylko bardzo mały procent osób nie miało nigdy problemu z zaskórnikami. Otwarte czy zamknięte tak samo zatruwają życie, a zwłaszcza wygląd naszej skóry. Walka z nimi jest nierówna bo lubią wracać dlatego należy likwidować te powstałe i zapobiegać powstawaniu nowych, a do tego idealnie nadaje się kwas pirogronowy.

 

Peeling pirogronowy - efekty


Kiedy jesteśmy młode nasza skóra jest jędrna i napięta a zmarszczek nie widać. Wraz z upływem lat skóra nagle staje się wiotka, pomarszczona, brak jej napięcia i elastyczności. To wszystko sprawa kolagenu i elastyny. W młodości w naszej skórze jest ich bardzo dużo, niestety z każdym rokiem ich nam ubywa. Należy wówczas pobudzić fibroblasty do produkcji włókien kolagenowych i elastyny. Same kremy nie zawsze są pomocne a kwas pirogronowy dociera do skóry właściwej i „zmusza” fibroblasty do pracy.

 

Szybkie złuszczanie i antybakteryjne działanie


Kwas pirogronowy działa antybakteryjnie, znacznie obniża pH skóry dzięki czemu pomaga leczyć trądzik i zanieczyszczenia.
Zmniejsza przyleganie komórek naskórka, rozluźnia ich połączenia dzięki czemu warstwa rogowa jest cieńsza, a nasza skóra jest jak nowa.

 

Naturalny blask

 

Po zastosowaniu kwasu pirogronowego nasza skóra wygląda pięknie. Jest naturalnie gładka i dosłownie promienieje. Koloryt jest wyrównany a plamy mniej widoczne. Nic dziwnego że już tak wiele osób uważa kwas pirogronowy za największego sprzymierzeńca jeśli chodzi o doskonały wygląd.

 

Przeciwwskazania

 

Jeśli masz problem z daną przypadłością lepiej zrezygnuj z peelingu pirogronowego:

 

- opryszczka
- poważne stany zapalne skóry
- atopowe zaapalenie skóry
- łuszczyca
- zabiegi chirurgiczne na twarzy do 2 miesięcy wstecz.

 

 

 

autor: Izabela Moskal

  • Podobne artykuły
Dodaj komentarz

Treść komentarza:

Imię:Miasto: kod:Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie

dodaj komentarz i zarejestruj mnie



  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • W
  • Z
  • Ś
  • Ż
Copyright (c) by NOCOWANIE.PL EXTRAMEDIA Sp. z o.o. Sp.k. 2010-2014