Szukaj

Miasto
Region
Wybierz kategorię
%string_wybierz_oferte_specjalna%
Cena / Os (PLN)

od

do

REKLAMA

Ostatnio komentowane

Najczęściej komentowane

Najpopularniejsze artykuły

Olej z czarnuszki i jego kosmetyczne właściwości

Wielbicielki naturalnych sposobów dbania o urodę powinny koniecznie uzupełnić swoją kolekcję o olej z czarnuszki. Ma bardzo szerokie zastosowanie – używa się go zarówno w kuchni, jaki też kosmetyce i medycynie.

Właściwości rośliny znane są od tysięcy lat – starożytni Grecy stosowali ją w medycynie, sięgali po nią także średniowieczni mnisi. Czarnuszka siewna jest bardzo niepozorna, nie rośnie powyżej czterdziestu centymetrów. Jej owoce wyglądają jak czarne mieszki wypełnione po brzegi nasionami. To właśnie one są tym, co w czarnuszce najcenniejsze.

 

Nasiona czarnuszki – co się w nich kryje?


W nasionach czarnuszki kryje się wiele składników odżywczych. Najcenniejsze to garbniki fosfolipidy, fito sterole oraz flawonoidy Oprócz tego niepozorne ziarenka bogate są w witaminy (z grupy B, A i E) a także związki mineralne (cynk, selen, magnez, potas, sód, wapń i żelazo).

To właśnie z nich tłoczony jest olej, który ma bardzo szerokie zastosowanie, a co najważniejsze, właściwie nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

 

Właściwości kosmetyczne oleju z czarnuszki


Jak wspomnieliśmy, czarnuszka znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach naszego życia – jednak my skupimy się na kosmetycznych właściwościach wytwarzanego z nasion oleju.

Jedną z najważniejszych zalet stosowania oleju z czarnuszki jest powstrzymywanie procesów starzenia. Zawarte w nim antyoksydanty chronią skórę przed działaniem wolnych rodników, a tym samym wpływają na zachowanie jej młodego wyglądu. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki pomaga w zlikwidowaniu płytszych zmarszczek, a także redukuje głębsze.

 

Stare przysłowie mówi, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. W jaki sposób ustrzec się przed zmarszczkami? Wejdź i zobacz: Jak zapobiegać zmarszczkom

Olej z czarnuszki wpływa nie tylko na skórę dojrzałą, ale również na tę młodą, zmagającą się z trądzikiem. Świetnie sprawdza się, gdy trzeba pozbyć się zaskórników i innych niedoskonałości. Dodatkowo wspomaga odnowę naskórka, jednocześnie go ujędrniając.

Oprócz dobroczynnego wypływu na skórę, olej z czarnuszki świetnie działa na zniszczone włosy. Użyty podczas zabiegu olejowania, wzmacnia je, dzięki czemu stają się mocne i lśniące. Poza tym ogranicza ich wypadania.

Zastanawiasz się, czy warto sięgnąć po olejowanie włosów? Wejdź i zobacz: Co daje olejowanie włosów

 

Kto może stosować olej z czarnuszki?


Ogromną zaletą oleju z czarnuszki jest brak wywoływanych przez nią skutków ubocznych. Mogą go śmiało używać nawet osoby, które mają bardzo wrażliwą, skłonną do podrażnień cerę. Warto również zapamiętać, że olej nie zaostrza występujących już na skórze zmian.

 

Poznaj właściwości innych olejów, które pozyskiwane są z roślin. Zobacz:
Olejek z nasion porzeczki w kosmetyce
Olejek różany w kosmetyce
Olej z pestek arbuza

 

Źródło zdjęcia: Pixabay.com (CC0), fot. gokalpiscan

  • Podobne artykuły
Dodaj komentarz

Treść komentarza:

Imię: Miasto: kod: Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie

dodaj komentarz i zarejestruj mnie



  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • W
  • Z
  • Ś
  • Ż
Copyright (c) by NOCOWANIE.PL Sp. z o.o. 2010-2017