Szukaj

Miasto
Region
Wybierz kategorię
%string_wybierz_oferte_specjalna%
Cena / Os (PLN)

od

do

REKLAMA

Ostatnio komentowane

Najczęściej komentowane

Najpopularniejsze artykuły

Olejek bergamotowy i jego zastosowanie w kosmetyce

Olejek bergamotowy o orzeźwiającym i cytrusowym zapachu to składnik popularnej herbaty typu Earl Grey. Olejek wykazuje również wiele cennych właściwości, które są z powodzeniem wykorzystywane w kosmetyce do pielęgnacji ciała oraz twarzy.

Pielęgnacja skóry


Olejek bergamotowy ma dobroczynne właściwości dla skóry, podobnie jak wszystkie rośliny z rodziny cytrusów. Olejki eteryczne z bergamotki idealnie nadają się do kąpieli, masażu ciała a także do wcierania w skórę. Olejek bergamotowy ma zastosowanie w leczeniu kataru czy podrażnień gardła oraz przyspiesza gojenie się ran. Łagodzi stany zapalne skóry, z jego pomocą można pozbyć się też łojotoku.

Zimą zarówno nasze ciało, jak i cera wymagają szczególnej pielęgnacji. Ujemne temperatury oraz silny wiatr nie są naszymi sprzymierzeńcami, dlatego też warto dowiedzieć się jak o siebie zadbać aby cieszyć się zdrową i ładną skórą także zimą, wejdź:
Pielęgnacja cery zimą
Pielęgnacja skóry zimą

 

Olejki eteryczne


Olejki eteryczne powstałe z bergamotki to idealna substancja do masażu ciała. Olejek przygotowujemy w proporcji ok 10ml (łyżka stołowa) oleju bazowego wymieszać z 2-5 kropelkami olejku eterycznego. Co więcej, olejek bergamotowy można zastosować również do kąpieli relaksacyjnej. Aby ją przygotować wystarczy do ciepłej wody wlać ok. 10-15 kropelek olejku.

Zobacz także inne zastosowanie olejków eterycznych w pielęgnacji ciała, wejdź: Olejki eteryczne nowym sposobem na cellulit

Olejek z bergamoty ma świeży, kwiatowy zapach rozpoznawalny w charakterystycznej herbacie Earl-Grey. Ten olejek eteryczny ma właściwości antyseptyczne oraz antywirusowe. Z jego pomocą możemy leczyć opryszczkę, różnego rodzaju stany zapalne skóry, trądzik a nawet łojotok. Wymieszany z olejem roślinnym wspomaga gojenie się ran i regenerację skóry. Zalecany jest przede wszystkim do cery tłustej. Olejek bergamotowy skuteczne zwalcza bakterie powodujące rozkład potu i zły zapach skóry. Z powodzeniem stosuje się go w olejkach do masażu przy napięciu nerwowym, stresie, apatii czy depresji.

Zobacz gdzie w poszczególnych miastach możesz skorzystać z profesjonalnych usług masażu w najlepszych gabinetach kosmetycznych oraz salonach odnowy biologicznej:
Masaże w Olsztynie
Masaże w Kazimierzu Dolnym
Masaże w Ciechocinku

Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania olejku z bergamoty jest opalanie się. Składniki zawarte w olejku po ekspozycji na słońce mogą wywołać nieestetyczne plamy na ciele, które potem bardzo ciężko będzie zlikwidować. Co więcej, reakcja na słońce może prowadzić także do alergii.

Każda z nas ma w kuchni wiele produktów, które można wykorzystać do codziennej pielęgnacji ciała i twarzy. Ryż to sekret pięknej cery kobiet w Azji, ale teraz także i nasz! Dowiedz się więcej, wejdź: Woda ryżowa na cerę

autor: Magdalena Bytys

  • Podobne artykuły
Dodaj komentarz

Treść komentarza:

Imię: Miasto: kod: Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie

dodaj komentarz i zarejestruj mnie



Komentarze

~Moniak

2012-12-18 15:25

Dawno temu ta nazwa olejku obiła mi się o uszy, ale absolutnie nie wiedziałam do czego się go stosuje ;) Jakie było moje zdziwienie jak przeczytałam, że zapach ten jest w herbacie. Jest wiele olejków ale który wybrać? Chyba jednak zdecyduję się na ten olejek i pierwsze moje zastosowanie to będzie dodanie go do kąpieli ;)

  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • W
  • Z
  • Ś
  • Ż
Copyright (c) by NOCOWANIE.PL Sp. z o.o. 2010-2017