Szukaj

Miasto
Region
Wybierz kategorię
%string_wybierz_oferte_specjalna%
Cena / Os (PLN)

od

do

REKLAMA

Ostatnio komentowane

Najczęściej komentowane

Najpopularniejsze artykuły

Olejek manuka i jego zastosowanie w kosmetyce

W pielęgnacji skóry warto sięgać po substancje, które podsuwa nam sama natura. Olejek manuka i jego zastosowanie w kosmetyce jest bardzo szerokie - z jego właściwości powinny skorzystać szczególnie osoby, mające problemy z cerą.

Olejek manuka to absolutny lider jeśli chodzi o grupę olejków eterycznych. Substancja jest pozyskiwana z liści drzewa Manuka. Roślina ta ma więcej zastosowań w kosmetyce, ponieważ nektar z jej kwiatów jest także ceniony w pielęgnacji ciała.

Poznaj kosmetyczne właściwości miodu z Manuki, wejdź: Miód Manuka i jego kosmetyczne właściwości

 

Olej manuka - zastosowanie


Olej manuka wyróżnia się silnymi właściwościami antyseptycznymi, silniejszymi nawet niż penicylina. Ten naturalny olejek eteryczny wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Jest też niezastąpiony w leczeniu wszelkiego rodzaju infekcji skóry. Warto też wiedzieć, że olejek manuka zmniejsza potliwość!

Nie tylko olejek manuka sprawdza się w wlace z trądzikiem. Zobacz właściwości innych olejków eterycznych, wejdź:
Aromaterapia na trądzik
Walka z trądzikiem za pomocą aromaterapii

Jak stosować olejek manuka, aby przyniósł najlepsze efekty w pielęgnacji ciała i walce z niedoskonałościami? Przede wszystkim korzystając z inhalacji oraz aromatycznych kąpieli!

Przygotowując kąpiel, do ciepłej wody z płynem dodajemy od 8 do 10 kropli olejku eterycznego z Manuki. Trzeba energicznie wymieszać wodę kąpielową z substancją. Kąpiel powinna trwać około pół godziny, przy czym warto obficie opłukiwać ciało wodą z olejkiem.

Zobacz też inne olejki, które są wykorzystywane w aromaterpii, wejdź:
Olejek kokosowy w kosmetyce
Olejek migdałowy w kosmetyce
Olejek ylang ylang i jego kosmetyczne właściwości

Olejek manuka można wykorzystać też do inhalacji w kominku aromaterapeutycznym lub standardową metodą. Kilka (ok. 3) kropel dodajemy do miski z gorącą wodą lub do inhalatora. Inhalacje powinny trwać około siedmiu dni, po których następuje przerwa. Po jakimś czasie powtarzamy cały tygodniowy cykl.

 

Sprawdź jak domowymi sposobami zadbać o cerę, zobacz: Domowe sposoby na zaskórniki

autor: Katarzyna Błasik

  • Podobne artykuły
Dodaj komentarz

Treść komentarza:

Imię: Miasto: kod: Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie

dodaj komentarz i zarejestruj mnie



Komentarze

~karolina

2012-12-12 16:28

Ja też przyznam się że pierwsze słyszę o tym olejku ale zawsze to jakieś nowe informacje. Nie wiem czy można używać olejku zamiast kremu, myślę że trzeba go z czymś rozcieńczyć albo wlać kilka kropelek do pojemniczka z kremem i wtedy wzocnimy jego działanie :)

~Nowika

2012-12-12 14:42

Jeszcze nigdy nie natknęłam się na ten olejek. Ciekawe właściwości, tylko zastanawia mnie czy można go używać zamiast kremu? Jakiś czas temu odstawiłam krem na dzień i zastąpiłam go olejkiem jojoba, dzięki niemu moja strefa T mniej się błyszczy. Jednak często zmieniam kosmetyki, więc rozglądam się za czymś nowym ;)

  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • W
  • Z
  • Ś
  • Ż
Copyright (c) by NOCOWANIE.PL Sp. z o.o. 2010-2017