Szukaj

Miasto
Region
Wybierz kategorię
%string_wybierz_oferte_specjalna%
Cena / Os (PLN)

od

do

REKLAMA

Ostatnio komentowane

Najpopularniejsze artykuły

Świetlik i jego kosmetyczne właściwości

Chcesz zachwycać promiennym spojrzeniem? Nie musisz inwestować w drogie specyfiki. Wystarczy zwrócić uwagę na skład stosowanych kosmetyków – wśród wymienionych w nim substancji powinno znaleźć się ziele świetlika. Dlaczego? Niżej przedstawiamy jego właściwości.

Świetlik, ziele z polskich łąk


Nie trzeba daleko szukać, by znaleźć naturalny składnik, który doskonale wzbogaci kosmetyki do pielęgnacji nawet bardzo wrażliwej skóry. Świetlik jest zielem często występującym na polskich łąkach. Roślinę te spotyka się najczęściej na podmokłych terenach, torfowiskach, rośnie też na skrajach lasów.

Ziele świetlika wykorzystywane było z powodzeniem w medycynie ludowej. Dzisiaj sięga po nie przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny, a to ze względu na niezwykle bogaty skład chemiczny. Do produkcji leków i kosmetyków służą dwa rodzaje świetlika – lekarski i łąkowy. Ziołowe żniwa trwają od kwietnia do czerwca, zebrane rośliny suszy się następnie w temperaturze nie przekraczającej trzydziestu stopni Celsjusza.

Świetlik stosuje się głównie ze względu na zawarte w nim związki biologiczne i minerały. Są to:
flawonoidy,
• glikozydy irydowe,
garbniki
• kwasy (kawowy i chlorogenowy),
• sole mineralne, w tym magnez, mangan i miedź.

 

Kwasów w kosmetyce nie trzeba się obawiać. Dowiedz się więcej o niektórych z nich, zobacz:
Kwas glikolowy w kosmetyce

Kwas kojowy w kosmetyce

Kwas migdałowy w kosmetyce

Kwas oleinowy w kosmetyce

 

Świetlik i jego właściwości


Wyciąg z ziela świetlika bardzo często można znaleźć w kroplach do oczu, które są przeznaczone na przykład dla osób długo pracujących przed komputerem. Poza tym krople do oczu ze świetlikiem stosuje się chociażby podczas leczenia zapalenia spojówek czy kataru siennego, gdy objawem jest również łzawienie. Wyciąg z ziela to również dobre rozwiązanie dla osób z zespołem suchego oka.

Skoro świetlik tak dobrze sprawdza się w medycynie, dlaczego nie wykorzystać go do celów kosmetycznych? Dzięki temu na półkach w drogeriach pojawiły się całe serie preparatów dedykowanych wrażliwej okolicy oczu. To przede wszystkim szybko wchłaniające się żele i kremy, które można stosować na górne jak i dolne powieki. Ich głównym zadaniem jest zmniejszanie obrzęków oraz nawilżenie i ukojenie skóry po wieczornym demakijażu. Poza tym świetlik lekarski znakomicie redukuje zastoje limfy, więc warto go stosować, gdy problemem są opuchnięte oczy.

 

Wybór odpowiedniego preparatu to wcale nie taka łatwa sprawa. Dowiedz się, na co szczególnie zwracać uwagę, zobacz: Jak wybrać krem pod oczy

Warto wspomnieć, że firmy kosmetyczne idą jeszcze dalej. W ofercie niektórych pojawiły się między innymi tusze do rzęs i cienie do powiek wzbogacone ekstraktem ze świetlika. To ukłon w stronę kobiet, których wrażliwa skóra źle reaguje na składniki kosmetyków do makijażu.

 

fot. ilustracyjne: summa (Pixabay.com CC0)

autor: Katarzyna Błasik

  • Podobne artykuły
Dodaj komentarz

Treść komentarza:

Imię: Miasto: kod: Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie

dodaj komentarz i zarejestruj mnie



  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • W
  • Z
  • Ś
  • Ż
Copyright (c) by NOCOWANIE.PL Sp. z o.o. 2010-2018